28. joulukuuta 2010

The girl who silenced the world for 5 minutesLihaton tammikuu

 Ruoan osuus kotitalouksien ilmastovaikutuksista on yli 20 %.
Eniten ilmastoa kuormittavat eläinkunnan tuotteet,
joista erityisesti naudanlihalla ja juustolla on
suuret ilmastopäästöt. Sitä vastoin kotimaiset avomaalla viljellyt kasvikset ja
hedelmät, palko- ja viljatuotteet sekä metsän ja lähivesien antimet ovat
ilmastovastuullista ruokaa.

ILMANKOS-projekti haastaa ihmiset mukaan Lihattoman tammikuun viettoon!
Jotta lihattoman kuukauden toteuttaminen olisi helpompaa, julkaisemme tällä
sivulla tammikuun jokaisena päivänä Päivi Mattilan laatiman kasvisruokareseptin.
Herkullista vuoden alkua!

Oodi vihersmoothielle

Kiitos blenderistä, joulupukki!


10 hyödyllistä faktaa vihersmoothieista.

(Alkuperäinen teksti: Victoria Boutenko: Ode for Green smoothies)

1. Vihersmoothiet ovat hyvin ravintorikkaita. Niiden koostumus on suhteiltaan ihmiskeholle ihanteellinen; noin 60 % kypsiä luomu hedelmiä ja 40 % luonnonmukaisesti kasvaneita lehtivihreitä.
2. Vihersmoothiet ovat elimistössämme helposti sulavaa ruokaa. Tehosekoittimessa suurin osa lehtivihreiden ja hedelmien soluista rikkoutuu, minkä seurauksena ravinteet ovat helposti ja nopeasti kehon käytettävissä. Vihersmoothien ruoansulatusprosessi alkaakin jo suussa.
3. Vihersmoothie on (mm. mehuihin verrattuna) täydellistä ruokaa sen sisältämän kuidun ansiosta. Kuitupitoisen ruoan nauttiminen on erityisen tärkeää ja se tukee koko kehon puhdistautumisprosessia.
4. Vihersmoothiet ovat ihanteellista ruokaa kaikille ihmisille iästä riippumatta. Mittasuhteella 60:40,  hedelmien makeus hallitsee vihersmoothien aromia, samaan aikaan kuin vihreät hillitsevät puolestaan hedelmien liiallista makeutta. Tämä tuo vihersmoothieen ihanteellisen maun. Jopa länsimaista ruokavaliota noudattavat pitävät helposti vihersmoothien mausta ja moni kokeekin yllätyksen, että jokin niin vihreä voi maustua niin hyvältä.
5. Lehtivihreiden kemiallinen rakenne muistuttaa hämmästyttävän paljon ihmisveren kemiallista rakennetta. Tohtori Ann Wigmoren mukaan lehtivihreiden nauttiminen on kuin terveellisen veren verensiirto. Suurin osa ihmisistä, mukaan lukien elävän ravinnon syöjät, ei nauti tarpeeksi lehtivihreää. Nauttimalla ½-1 litraa vihersmoothieta päivittäin saa keho päivittäisen lehtivihreän tarpeensa tyydytettyä ja vieläpä helposti hyväksikäytettävässä muodossa.
6. Vihersmoothiet ovat helppotekoisia ja välineet on helppo puhdistaa. Yhteen kannulliseen vihersmoothieta menee aikaa ainoastaan n. 5 minuuttia siivouksineen päivineen.
7. Myös lapset rakastavat vihersmoothieta, myös yli 6 kuukauden ikäiset vauvat. Muista kuitenkin totuttaa lapset vihersmoothieen pikkuhiljaa välttääksesi mahdollisia allergioita.
8. Vihersmoothien avulla pystyt helposti karsimaan huonon rasvan ja suolan käyttöä päivittäisessä ravitsemuksessasi.
9. Säännöllinen vihersmoothien nauttiminen edustaa ihanteellista tapaa nauttia lehtivihreitä. Muutaman viikon jälkeen monet alkavat huomata himoitsevansa lehtivihreää ja terveellisempää ruokaa myös muihin aterioihinsa.
10. Vaikkakin vihersmoothiet ovat parhaimmillaan tuoreena, ne säilyvät kuitenkin jääkaapissa kolmekin päivää.

Lähde: http://vihersmoothie.com/?page_id=53

Vihersmoothien perusajatuksena on saada ruuansulatukselle mahdollisimman helpossa muodossa olevia ravintoaineita. Smoothien muodossa ravintoaineet imeytyvät noin 40% paremmin kuin muuten.
Helposti sulavassa muodossa oleva pirtelö ei ala myöskään väsyttämään samalla lailla kuin kiinteä ruoka. Smoothie tulee syödä hitaasti pureskellen, jolloin amylaasientsyymit alkavat pilkkoa sitä jo suussa.

Perusajatus vihersmoothiessa:
1. Jotain vihreää: (kokonainen romaine- tai tammenlehtisalaatti, pinaatti, persilja, idut, oraat, + muut Järvikylän yrtit, joita löytyy joka kaupasta hevi-osastolta jne.)
2. Jotain hedelmää: (avokado/banaani/omena/luumu, lime jne.)
3. Marjoja (mustikka, mansikka, puolukka, marja-aronia jne.)
4. Yön yli liotettuja siemeniä + huuhdeltuja (chia, seesam, kurpitsa, pellava, auringonkukka jne.)
Laita ainekset tehosekoittimeen tai blendaa sauvasekoittimella. Lisää vettä oman mielen mukaan. Makeuttaa voi kotimaisella hunajalla (kotimaista ei ole pastöroitu siksi paras vaihtoehto!) Pala Inkiväärin juurta tuo ripauksen eksoottisuutta ja on huippu terveellistä. Vihersmoothieen voi lisätä myös raasteena/pieninä paloina parsakaalia, kesäkurpitsaa, punakaalia kurkkua, varsiselleriä jne. Sekaan voi myös laittaa kylmäpuristettua oliiviöljyä terveellisten rasvojen vuoksi.
Smoothieen voit laittaa halutessasi jotain ”superfoodia” (spirulinajauhe, gojimarja, macajauhe, vehnänorasjauhe, msm, siitepöly, dulse-levä, hampunsiemen jne.)

Hyvä perusresepti:
2 banaania
200g mustikkaa
1 persiljanippu
vettä
 
Lähde: http://elamanleipa.blogit.fi/vihersmoothie/

Pilvi – mitä hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2018?

https://niklaswallenius.fi/tag/pilvi/ Niklas Wallenius, Perinteinen konesali vs. Pilvi