5. joulukuuta 2011

Yerba Mate, uusi ihastukseni!

Ihmejuoma matee piristää, laihduttaa ja nukuttaa hyvin

Yerba mate oli Che Guevaran suosikkijuoma

  Guarani-intiaanien keksimän yrttijuoman kehutaan parantavan kehoa ja mieltä 


Ikivihreän trooppisen puun lehdistä ja nuorista oksista haudutettu mate tai matee on luonnon oma piriste. Eteläamerikkalaisessa yrttijuomassa ei ole kofeiinin haittavaikutuksia, mutta paljon hyviä ominaisuuksia.
Matee-sana on peräisin ketšuan kielen kurpitsaa tarkoittavasta "matista". Kieltä puhuvat guarani-intiaanit oivalsivat juoman terveysvaikutukset jo kauan ennen konkistadorien tuloa. Etelä-Amerikassa mateen juonti on tärkeä sosiaalinen tapahtuma - hetki ystävien kanssa. Matee-rinkiin pyytäminen on arvostuksen osoitus.
Perinteiseen tapaan matee nautitaan pullokurpitsasta koverretusta yhteisestä kupista pillillä (bombillalla), jossa on siivilä.
Cebador, isäntä, huolehtii kupin täyttämisestä kuumalla vedellä. Astia kiertää ringissä kunnes lehdistä ei irtoa makua.
Juomaan liittyy piilomerkityksiä. Jos perheen vieraaksi kutsuttu kosija ei ole tyttären mielitietty, neito voi osoittaa sen lisäämällä matee-astiaan reilusti vettä ennen juoman ojentamista sulhokandidaatille: laimea juoma kuvastaa haaleita tunteita.
 
Nälkä loitolla 
 
Etelä-Amerikan intiaanit ovat jo vuosituhansia tienneet juoman pitävän nälän loitolla. Mateeta päivittäin juova tuntee itsensä pirteäksi ja kylläiseksi, vaikka söisi vain niukasti.
Yhä useampi hoikempaa olemusta tavoitteleva kahvin ystävä on siirtynyt mateehen.
Kotikonnuillaan Etelä-Amerikassa syy mateen suureen suosioon piilee kuitenkin mitä ilmeisimmin sen mielihyvää tuottavassa ja rentouttavassa vaikutuksessa. Matee tekee kehon ohella hyvää myös mielelle.
Matee sisältää kofeiinin kaltaista ainetta, mateiinia. Mateen ystävillä ei kuitenkaan ole havaittu runsaaseen teen ja kahvin juontiin liittyviä kofeiinin haittoja kuten unettomuutta ja sydämen tykytystä.
 
Piristävä flunssarohto 
 
Juoman terveysvaikutukset ovat monenlaiset. Se vahvistaa immuunijärjestelmää ja alentaa kuumetta, joten flunssapotilas saa lämmittävästä juomasta sekä helpotusta kipeään kurkkuun että puhtia lentsun häätöön.
Juoma myös alentaa verenpainetta ja estää ummetusta. Mateesta hyötyvät urheilijat, koska sen ainesosien on todettu lisäävän hapen määrää sydänlihaksessa ja toisaalta estävän maitohapon syntyä lihaksissa harjoittelun aikana.
Mateen juojien unirytmiä ja unen laatua tutkittaessa on havaittu, että sekä REM-, että syvän unen määrä lisääntyy. Jotkut hörppivät mateeta erityisesti pitkäksi venähtäneen juhlaillan jälkeen.
 
Valmista näin 
 
Mateeta voi valmistaa samalla tavalla kuin irtoteetä. Kaada kannuun matee-lehtien päälle noin 70-asteista vettä, sillä kiehuva vesi polttaa lehdet muuttaen juoman makua. Liian kuuma vesi myös tuhoaa monia terveydelle hyödyllisiä ainesosia.
Anna hautua vähintään neljä minuuttia ennen tarjoilua.
Samoja lehtiä voi käyttää useita kertoja lisäämällä niiden joukkoon hieman uusia. Lehdet eivät saa käytön välillä kokonaan kuivua, sillä silloin niiden maku huononee.
Matee
Yrttitee, saadaan Etelä-Amerikassa kasvavan orjalaakereihin kuuluvan puun lehdistä.
Sisältää piristäviä aineita sekä tanniineja, glukoosia, aminohappoja ja mineraaleja kuten magnesiumia ja rautaa.
Oiva foolihapon, C- ja E-vitamiinin ja antioksidantin lähde.
Matee-lehdet on usein maustettu hedelmillä ja väriä antavat kukkien terälehdet.

Lähde: http://www2.aamulehti.fi/teema/ruoka/ihmejuoma-matee-piristaa-laihduttaa-ja-nukuttaa-hyvin/170677

Joulukalenteri, Luukku 5.


Pilvi – mitä hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2018?

https://niklaswallenius.fi/tag/pilvi/ Niklas Wallenius, Perinteinen konesali vs. Pilvi