31. maaliskuuta 2011

Kurkuma

 
 
Kurkuma on kaikkialla käytetty kirkkaankeltainen mauste ja se sisältää flavonoidia nimeltä kurkumiini, jolla on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia. Sen sanotaan puhdistavan maksaa ja tasapainottavan veren kolesteroliarvoja, auttavan allergisissa vaivoissa, stimuloivan ruoansulatusta, vahvistavan immuniteettia ja parantavan ihoa. Se on myös antioksidantti. Ayurvedassa kurkumaa pidetään kuumentavana mausteena ja sillä on tulinen, karvas ja kutistava maku. Kurkuma antaa jo aivan pieninäkin määrinä ruoalle herkullisen keltaisen värin. Se tuo mukavaa lisäväriä esimerkiksi keitettyyn riisiin ja perunoihin tai keltaisista linsseistä valmistettuihin ruokiin lisättäessä sitä näiden ruokien keitinveteen.
Kurkuma sopii käytettäväksi muiden mausteiden, kuten kuminan, korianterin ja kanelin kanssa. Yksinkertainen ja helppo tapa käyttää kurkumaa ruokavaliossa on kiehauttaa puoli teelusikallista kuminansiemeniä, kurkumaa ja kanelia ruokalusikallisessa gheetä. Poista mausteseos liedeltä heti, kun mausteet alkavat tuoksua, jotta kurkuman ja muiden mausteiden hyvät ominaisuudet eivät tuhoudu liiallisen kuumentamisen vuoksi. Sekoita mauste-gheeseos paloiteltuihin ja höyrytettyihin vihanneksiin (esim. kesäkurpitsa, kukkakaali ja parsakaali). Lisää vihanneksiin vuorisuolaa maun mukaan ja nauti ne esimerkiksi keitetyn basmatiriisin ja dahlin kanssa.
Kurkumaa käyttäessä kannattaa olla varovainen, sillä kurkuman väriaine kurkumiini värjää tekstiilejä eivätkä kurkumatahrat siten lähde pois vaatteista.

Lähde: http://www.samhita.fi/?p=163

Pilvi – mitä hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2018?

https://niklaswallenius.fi/tag/pilvi/ Niklas Wallenius, Perinteinen konesali vs. Pilvi