22. toukokuuta 2011

NokkonenLajikuvaus
Korkeus 30-200cm. Monivuotinen, kaksikotinen ruoho jolla erilliset hede- ja emiyksilöt. Varressa ja lehdissä runsaasti poltinkarvoja. Varsi pysty ja nelisärmäinen. Lehdet herttamaiset, melkein suikeat ja sahalaitaiset. Vaatimattomat vihreät kukat roikkuvat pitkinä terttuina lehtihangoista. Rautanokkonen muistuttaa nokkosta mutta on yksivuotinen ja sen hede- ja emikukat ovat samassa kasvissa.

Kasvupaikka

Asutusten lähellä, teiden varsilla ja lehdoissa. Yleinen koko maassa.

Käsittely

Rohtona käytetään kukintansa aloittaneita versoja, lehtiä, siemeniä ja juurta. Nokkosia voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla ryöpättyinä mikä poistaa poltinkarvojen epämiellyttävän vaikutuksen. Kuivatun nokkosen heinämäinen maku voidaan välttää huuhtomalla nokkoset ja kastamalla minuutiksi laimeaan suolaveteen jonka jälkeen ne valutetaan ja kuivataan ohuena kerroksena. Nuorista versoista voi tehdä tuoreena muhennosta tai keittoa. Nokkosliuosta voidaan käyttää puutarhassa lannoitteena ja tuholaisten torjunnassa.


Lääkekäyttö

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea, se sisältää esim. rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin verrattuna. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja. Nokkonen sisältää mm. seuraavia vaikuttavia aineita: flavonoidit, klorofylli A ja B, karotenoidit, C-vitamiini, B-vitamiineja, K1-vitamiini, triterpeeni, mineraaleja (piihappoja, kaliumsuoloja), ubikinoni, eteerinen öljy, proteiinit, hivenaineet (rauta, kalsium, kalium, pii, seleeni, rikki, magnesium, mangaani, sinkki, kromi). Poltikarvoissa asetyyliinikoliini, histamiini, serotoniini, muurahaishappo, etikkahappo, sitruunahappo, foolihappo, pantoteenihappo, biotiini ja koliini.


Nokkosen ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
poistaa nestettä ja lisää virtsantuotantoa: kihti, vesipöhö, turvotus, iskias, virtsatietulehdus, reuma
estää eturauhasen liikakasvua
tasoittaa verenpainetta
alentaa verensokeria
lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää: anemia, verisairaudet, kohtuverenvuoto
edistää ruoansulatusta: suolistovaivat, ripuli, ummetus, peräpukamat, mahahaava, maksa- ja sappivaivat
irroittaa limaa : yskä, astma, bronkiitti
torjuu allergisia reaktioita: heinänuha, allergiat
lisää ihon pintaverenkiertoa (ulkoisesti): kaljuuntuminen, hilse, ihottumat, mustelmat, liiallinen hikoilu
vahvistaa elimistöä ja vastustuskykyä
Huomioitavaa: Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta (esim. lantakasasta, kompostista) koska se kerää itseensä nitraattia.

Pilvi – mitä hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2018?

https://niklaswallenius.fi/tag/pilvi/ Niklas Wallenius, Perinteinen konesali vs. Pilvi