12. syyskuuta 2011

Chia!


Chia (Salvia hispanica) on huulikukkaiskasveihin kuuluva kasvi, jonka ravinnerikkaat siemenet ovat perinteistä voimaruokaa Keski-Amerikan alueella ja niitä on käytetty ruokana pidempään kuin esimerkiksi maissia. Mayojen kielessä sana “chia” tarjoittaa voimistaa ja näitä siemeniä syötettiin varsinkin juoksijoille, jotka huomasivat kykenevänsä juoksemaan näiden pienten siementen voimalla koko päivän.
Chia-siemen sisältää n. 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Chia-siemeniä voisi kuvata “paremmaksi pellavansiemeneksi” sen samankaltaisten geeliintyvien ja suolistoa hellivien ominaisuuksien, mutta pellavaa korkeampien ravintoarvojen vuoksi. Sinun ei myöskään tarvitse murskata chia-siemeniä kuten pellavansiemeniä, jotta ne imeytyisivät hyvin kehoosi. Chia imee itseensä 9 kertaisen määrän nestettä ja geeliintyy nopeasti (jopa viidessä minuutissa).
Chia-siemenet sisältävät runsaasti arvokkaita omega-3 rasvahappoja ja E-vitamiinia. Nämä supersiemenet sisältävät 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu jyvä tai siemen. Chia hidastaa hiilihydraattien (sokereiden) imeytymistä ja saa meidät siksi tuntetemaan olomme kylläiseksi.
Suositeltava päiväannos: 2 - 6 rkl


Kuinka käyttää: Lisää puuron, jogurtin, viilin tai pirtelön joukkoon sellaisenaan. Parhaan vaikutuksen saat liottamalla siemeniä vedessä (5-30min), niin että saat geelimäistä chia-hyytelöä. Voit käyttää tätä hyytelöä pirtelöidesi joukkoon tai syödä sellaisenaan. Geeli säilyy hyvänä 2 viikkoa. Katso lisää reseptejä ja käyttöideoita osoitteesta: www.cocovishop.com.

Säilytys: Parhaassa tapauksessa jääkaapissa, ilmatiiviissä pussissa tai purkissa. Voidaan säilyttää myös huoneenlämmössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pilvi – mitä hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2018?

https://niklaswallenius.fi/tag/pilvi/ Niklas Wallenius, Perinteinen konesali vs. Pilvi