31. joulukuuta 2010

Hamppu

HAMPPUTUOTTEET
(Cannabis sativa)

Alkuperämaa

Alunperin hamppu on lähtöisin Keski-Aasiasta, mutta tällä hetkellä sitä viljellään maailmanlaajuisesti, myös suomessa.

Yleisimmät lajikkeet

Cannabis sativa
Cannabis indica
Cannabis ruderalis

Ravintoaineet (/100g) ja bioaktiiviset ainesosat mm.

Energia: 503 cal/100g
Proteiinit: 35.0%
Hiilihydraatit: 12.0%
Rasvat: 47.0%
Omega 3-rasvahappoja (ALA)
Omega 6-rasvahappoja (linoleenihappo ja GLA)
Omega 9- rasvahappoja (OA)
E-vitamiini 30mg/g
C-vitamiini 14mg/g
B1 vitamiini 9mg/g
B2 vitamiini 11mg/g
B3 vitamiini 25mg/g
B6 vitamiini 3mg/g
20 aminohappoa mm.
Arginiini 123mg/g
Histidiini 27mg/g
Metioniini 23mg/g
Kysteiini 16mg/g
Runsaasti mineraaleja mm.
Strontium
Toriumi
Kromi
Jodi
Pii
Kalium
Magnesium
Rikki
Sinkki
Rauta
Kalsium
Kloori
Forfori
Koliini
Inositoli
Fytosteroleja

Mitä eroa hampulla ja marijuanalla on - sisältääkö hamppu huumaavia ainesosia?

Vaikka sekä hamppu, että marijuana luokitellaan cannabis sativa -nimiseksi kasviksi, on kasvista satoja erilaisia lajikkeita. Vain 2-3% maailman kannabiksesta voidaan luokitella "marijuanaksi" sen sisältämän THC-pitoisuuden vuoksi.
Teolliseen käyttöön tarkoitetut lajikkeet ravitaan tuottamaan mahdollisimman paljon kuitua, öljyä ja siemeniä. Huumausaineeksi jalostetut lajikkeet taas maksimoidaan tuottamaan kannabiksen psykoaktiivista ainesosaa THC:tä (delta-9-tetrahydrocannabinolia). Ravinnoksi myytävillä hampunsiemenillä ei ole päihdyttäviä ominaisuuksia, eikä niiden nauttiminen näy huumetesteissä tmv.!

Saatavilla olevat muodot

- Hampunsiemen (kuorellisena ja kuorettomana)
- Hampunsiemenöljy
- Hamppujauho
- Hampunsiemenrouhe
- Hamppuproteiini-jauheet
- Raaka hempini eli hampunsiemenvoi

Käytön hyödyt

Jo Alladinin lampussa paloi hampunsiemenöljy. Hampunsiemenen sisältämistä hiilihydraateista 2% on sokereiden muodossa ja huikeat 6% kuidun muodossa. Hampunsiemen sisältää 3 kertaa enemmän E-vitamiinia kuin pellavansiemen. Hampunsiemen sisältää runsaasti lesitiiniä, joka muodostuu pääosin koliinista ja inositolista. Lesitiiniä löytyy kaikista elävistä soluista ja se on solukalvojemme pääasiallinen osanen. Hampunsiemen on yksi harvoista siemenistä joka sisältää klorofylliä eli lehtivihreää.
Hampunsiemen on loistava lähde kehollemme välttämättömille rasva-hapoille. Nämä rasvahapot toimivat voimakkaina antioksidantteina, suojelevat ihoamme ja torjuvat tulehdusta kehossamme. Välttämättömät rasvahapot ruokkivat aivojamme ja silmiämme, jotka muodostuvat pitkälti omega-3-rasvahapoista.
Hamppu sisältää noin 80% polysaturoituja rasvahappoja ja sen omaga-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat ihmiselle täydellisessä suhteessa (1:3-1:4). Länsimaisen ruokavalion myötä omega 6 - omega 3-rasvahappojen suhde on yleisesti todella pahasti pielessä. Saamme ruuasta käytännössä vain omega 6-rasvahappoja, vaikka omega 3 - omega 6 - rasvahappojen suhde kehossamme tulisi maailman ehkäpä johtavan rasva-asiantuntijan Udo Erasmuksen mukaan olla optimitilanteessa 1:3.38. Hampunsiemenen omega-3 rasvahappojen pitoisuus nousee suomessa näin pohjoisissa olosuhteissa kasvaneella hampulla, koska kylmissä olosuhteissa näitä rasvahappoja tarvitaan entistä enemmän.
Hampunsiemen on lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Kyseinen ruoka-aine ansaitseekin superfood-tittelin sen äärimmäisen monipuolisuutensa ja ravinnetiehytensä vuoksi. Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde sisältämällä kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Hampunsiemen - toisin kuin esimerkiksi eläinperäiset proteiininlähteet - on raaka, kokonainen ja valmis proteiininlähde sellaisenaan. Sitä ei tarvitse missään vaiheessa kuumentaa, jotta esimerkiksi ravinnon sisältämät bakteerit saataisiin tuhottua. Tämän vuoksi hampunsiemenessä on jäljellä kaikki sen elinvoimaiset ravinto-aineet. Yli 65% hampunsiemenen proteiineista on loistavasti imeytyvää edestiiniä. Loput 35% on albumiinia, joka on myös äärimmäisen hyvin imeytyvä proteiinityyppi. Sekä edestiini, että albumiini ovat hypoallergisia eli ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita. Monet ihmiset sen sijaan ovat allergisia tyypillisille proteiininlähteille kuten maitoproteiinit (kaseiini, hera) tai soija.
Hampunsiemen on maailman paras lähde globuliinien rakennusaineille. Tämä tukee voimakkaasti immunijärjestelmämme toimintaa, joka tarvitsee alpha-, beeta- ja gamma-globuliineja puolustautumiseen.
Hamppu oli kolmen tuhannen vuoden ajan eräs tärkeimmistä ja kaikkein käytetyin lääkekasvi koko maailmassa. Yhdysvalloissa käytettiin cannabis-uutteita lääkkeeksi mm. väsymykseen, yskään, reumatismiin, niveltulehduksiin, astmaan, juoppohulluuteen, epilepsiaan sekä kuukautisvaivoihin ja -masennukseen. Cannabis oli yleisin kipulääke ennen kuin aspiriini tuli markkinoille noin vuonna 1900. Cannabis sisältää yli 60 yhdistettä joilla tiedetään olevan lääkevaikutuksia.
Suositeltavimmat käyttömuodot hampulle ovat kokonaiset tai kuoritut hampunsiemenet sekä kylmäpuristettu hampunsiemenöljy, jotka voidaan luokitella "superfood" -termin alle. . Hampunsiemenrouhe tai muut vastaavat hampputuotteet ovat käsittelyn aikana menettäneet rutkasti hampun arvokkaista ominaisuuksista, joten suosi aina mahdollisimman alkuperäisiä ja kokonaisisia hampputuotteiden lähteitä.

Käytön haitat

Hampunsiementen kuoret jäävät herkästi kiinni hampaisiin ja ikeniin. Jos olet nauttinut hampunsiemeniä - muista tarkistaa suusi ja hampaasi peilistä ennen julkisille paikoille siirtymistä.

Mistä tunnistan laadukkaan hampunsiemenen?

1) Luomulaatu (huom! monet hampunsiemenet viljellään ilman torjunta-aineita vaikka niillä ei olisikaan virallista luomusertifikaattia. Ota selvää valmistajasta!)
2) Laadukas hampunsiemen on ulkoisesti melko rasvainen ja pienikokoinen.

Mistä tunnistan laadukkaan hampunsiemenöljyn?

1) Kylmäpuristettu
2) Pakattu tummaan lasipulloon
2) Sinetöity huolellisesti

Kuinka käyttää

Hampunsiemen on varmasti yksi monikäyttöisimmistä superfoodeista ja sitä voikin käyttää melkeen missä yhteydessä tahansa. Se sopii mainiosti esimerkiksi keittoihin, smoothiejuomiin, salaatin joukkoon tai vaikkapa koristeeksi jäätelön päälle.Hampunsiemenet (kuten kaikki muutkin pähkinät ja siemenet) kannattaa liottaa ennen käyttöä niiden sisältämien entsyyminestäjäaineiden neutraloimisen takia. Liota hampunsiemeniä vedessä 2-8 tuntia, jotta siemenet pehmenevät sopivasti. Hampunsiemeniä voi myös idättää, jolloin siemenen ravintoarvot saa maksimoitua parhaalla mahdollisella tavalla. Kokeile lisätä siemeniä myös puurojen tai eväs-sekoitusten joukkoon ja valmista hampunsiemenistä herkullista hamppumaitoa.
Hampunsiemenöljyä voi käyttää pohjana salaatinkastikkeelle tai lisätä salaatin päälle sellaisenaan. Kokeile hampunsiemenöljyä myös smoothiejuomien joukossa tai syö lusikalla "paljaana". Tämä öljy soveltuu mainiosti myös ulkoiseen käyttöön. Kun olet tullut suihkusta, levitä öljyä ihollesi ja anna imeytyä noin 20 minuuttia. Pyyhi tämän jälkeen ylimääräinen öljy pois esimerkiksi pyyhkeellä.

Suositeltu käyttömäärä
Aloittelija tai lapsi: 15-30g/päivä
Nuori: 30-50g/päpivä
Aikuinen: 50-75g/päivä
Huippu-urheilija: jopa 140g/päivä
Lähteet:
Jones, K. Nutritional and Medicinal Guide to Hem Seed. Canada: Rainforest Botanical Labratory, 1995
Pinnock, D. The Superfood Bible (2008)
Wolfe David - Superfoods: The food and medicine of the future, North Atlantic Books (2009)
Udo Erasmus - Fats That Heal, Fats That Kill: The Complete Guide to Fats, Oils.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pilvi – mitä hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2018?

https://niklaswallenius.fi/tag/pilvi/ Niklas Wallenius, Perinteinen konesali vs. Pilvi